• Home
  • Buro externe vertrouwenspersoon

Een externe vertrouwenspersoon bij ongewenste omgangsvormen

Bedrijven zijn verplicht om werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. De medewerkers moeten iemand in vertrouwen kunnen nemen over ongewenst gedrag op de werkvloer. Bijvoorbeeld seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesten, agressie of discriminatie zijn. Steeds meer bedrijven snappen dat een extern vertrouwenspersoon meer vertrouwen wekt dan iemand uit het bedrijf zelf. De Nederlandse Politiebond is een voorbeeld van een organisatie die zo werkt. Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon treedt hier op als extern vertrouwenspersoon. Ook een extern vertrouwenspersoon inhuren? Neem contact met ons op.

Interne vertrouwenspersoon voelt vaak niet vertrouwd

Het Huis voor Klokkenluiders vroeg Ondernemingsraden recent of er sprake was van een veilige werkcultuur. Een omgeving waar mensen aan de bel durven te trekken als er iets mis is. De resultaten waren schokkend. Twee derde van de ondernemingsraden dacht dat werknemers een misstand niet durfden te melden. Bij 1 op de 7 ondernemingsraden werd zelfs gesproken van een angstcultuur. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat dat betekent voor het vertrouwen in een interne vertrouwenspersoon. En waarom een extern vertrouwenspersoon inhuren verstandig is.
Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen

Extern vertrouwenspersoon inhuren

Sommige bedrijven zien het inhuren van een extern vertrouwenspersoon als een potentiele bedreiging voor hun reputatie. Niet terecht, want een externe vertrouwenspersoon kan juist een hoop imagoschade voorkomen. Een ontevreden medewerker die zich intern niet gehoord voelt, kan uiteindelijk extern voor veel problemen zorgen. Bijvoorbeeld door de publiciteit op te zoeken. Het is dus voor alle partijen beter om ongewenst gedrag te laten bespreken met een extern vertrouwenspersoon. Iemand die op een neutrale manier naar de bedrijfscultuur kijkt en de melder helpt een oplossing te vinden. Niet alleen de melder trouwens, ook het bedrijf of de overheidsinstelling in kwestie. Daarbij heeft de vertrouwenspersoon een absolute geheimhoudingsplicht.

Aandacht voor het positief gedrag is ook belangrijk

Ongewenste omgangsvormen, discriminatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag… het lijkt soms alsof we bij LBIV alleen bezig zijn met negativiteit op de werkvloer. Goed nieuws: dat is niet zo! Bij iedere organisatie die ons inschakelt, zien we dat de meeste mensen het hart op de juiste plek hebben. En dat zij het beste voor hebben met hun collega’s. Daarom hebben we ooit besloten om een samenwerking aan te gaan met Happy Little Moments. Dit is een bedrijf dat leuke wenskaartjes maakt, ook op maat gemaakt voor werkgevers. Zij kunnen die kaartjes gebruiken om positieve aandacht te schenken aan de medewerkers die dat verdienen. Zo raakt het positieve nooit op de achtergrond.

Waarom het LBIV inschakelen?

Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon heeft jarenlange ervaring als externe vertrouwenspersoon bij verschillende organisaties. We worden veel gevraagd door overheden, het MKB, grootbedrijf, gemeentes, verenigingen en stichtingen. En ook voor NGO’s die voor een groot deel werken met vrijwilligers. Elke organisatie vraagt om een andere benadering.

Bent u op zoek naar een bureau waar u de hulp inschakelt van een externe vertrouwenspersoon waar medewerkers zich écht vertrouwd bij voelen? Een bureau dat ondersteunt bij seksuele intimidatie, pesten, discriminatie of andere ongewenste omgangsvormen? We maken graag kennis! Voor spoedzaken zijn we binnen 8 uur aanwezig voor een oplossing.

Geregistreerd: Certification & Registration of Professionals

LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd