• Home
  • Blog
  • Leidinggevende en ongewenste omgangsvormen?

Leidinggevende en ongewenste omgangsvormen?

Geplaatst op 09-02-2023

Een veilige werkomgeving is een verplichting voor elke werkgever en dit omvat ook de ongewenste omgangsvormen op de werkplek. Uit onderzoeken is gebleken dat de leidinggevende op de werkvloer een cruciale rol speelt in de opvang van meldingen van ongewenste omgangsvormen.

De Leidinggevende dient te handelen

Echter, uit het verschillende uitgevoerde signaalonderzoeken van het LBIV blijkt dat leidinggevenden vaak niet goed weten hoe om te gaan met deze meldingen, waardoor er vaak niets aan gedaan wordt. Als leidinggevende moet men opletten bij de 1e opvang van de melder en hen de ruimte geven om hun verhaal te vertellen. Hierbij moet ook de verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek serieus genomen worden.

Aanspreken op ongewenst gedrag helpt

Als de melder de veroorzaker van de ongewenste situatie aan wil spreken, dan moet de leidinggevende hierin ondersteunen. Als het gesprek met de veroorzaker plaatsvindt, moet duidelijk worden gemaakt dat het ongewenste gedrag tot onveiligheid bij de melder heeft geleid. Als leidinggevende is het belangrijk om een gespreksnotitie te maken en in geval van herhaling een officiële waarschuwing te geven.

Geeft het goede voorbeeld met gewenst gedrag

Leidinggevenden moeten dus het goede voorbeeld geven door gewenst gedrag te tonen binnen de organisatie. Hierbij kunnen zij zich laten motiveren door open gesprekken te houden over gewenste en ongewenste omgangsvormen en deze onderdeel te maken van de bedrijfscultuur.

Bedrijven en overheidsinstellingen sluiten zich aan bij het LBIV voor een externe vertrouwenspersoon. Ook geeft het LBIV workshops voor leidinggevenden:
“hoe als Leidinggevende om te gaan met ongewenste omgangsvormen”. Wilt u zich aansluiten of heeft uw bedrijf behoefte aan een workshop voor leidinggevenden?

Mail ons dan even voor meer informatie.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd