• Home
 • Blog
 • De waarde van een externe vertrouwenspersoon

De waarde van een externe vertrouwenspersoon

Geplaatst op 20-09-2023

Bedrijven worden geconfronteerd met een sterk groeiende behoefte aan het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving voor hun medewerkers. Een cruciale stap in die richting is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon. Maar waarom is dit zo belangrijk? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van het hebben van een externe vertrouwenspersoon voor bedrijven.

 • Onafhankelijkheid en Neutraliteit Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en neutraal. Ze hebben geen persoonlijke of professionele banden met het bedrijf, waardoor medewerkers zich vrijer voelen om hun zorgen te uiten. Dit zorgt voor een objectieve benadering van kwesties en verhoogt het vertrouwen van werknemers dat hun zorgen serieus worden genomen.
 • Verhoogde Vertrouwelijkheid Een externe vertrouwenspersoon biedt een extra laag vertrouwelijkheid. Medewerkers kunnen openlijk praten over hun problemen zonder zich zorgen te maken over mogelijke repercussies. Dit versterkt het gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen het bedrijf.
 • Expertise in Conflictoplossing Externe vertrouwenspersonen hebben vaak gespecialiseerde training in conflictoplossing en bemiddeling. Ze kunnen helpen bij het oplossen van conflicten op een constructieve manier, wat kan bijdragen aan een gezondere werkomgeving en een hogere productiviteit.
 • Preventie van Juridische Risico’s Door een externe vertrouwenspersoon in te schakelen, kan een bedrijf potentiële juridische risico’s verminderen. Ze kunnen samen met de melder problemen aanpakken voordat ze escaleren tot juridische geschillen, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke kosten en reputatieschade.
 • Verbeterde Werknemersbetrokkenheid Een veilige en ondersteunende werkomgeving heeft directe invloed op de betrokkenheid van medewerkers. Wanneer werknemers weten dat ze gehoord worden en dat er middelen zijn om hun problemen aan te pakken, zijn ze meer geneigd om zich te engageren en bij te dragen aan het succes van het bedrijf.
 • Positieve Bedrijfscultuur Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon benadrukt het engagement van een bedrijf om een positieve en gezonde bedrijfscultuur te bevorderen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor potentiële werknemers en klanten, en het bedrijf positioneren als een ethische en verantwoordelijke werkgever.

Kortom, het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon is een investering in de welzijns- en succesfactoren van een bedrijf. Het biedt medewerkers een veilige ruimte om problemen te bespreken, vermindert juridische risico’s en draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur. In een tijd waarin de nadruk steeds meer komt te liggen op het welzijn en psychische van medewerkers, is een externe vertrouwenspersoon een waardevolle aanwinst voor elk bedrijf.

Heeft u nog geen externe vertrouwenspersoon?
Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Landelijke dekking

 • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
 • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
 • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd