Het negatieve aanpakken, het positieve zien

Iedere organisatie is een wereld in het klein. Een wereld waar positieve dingen gebeuren en een wereld waar negatieve dingen gebeuren. Helaas hebben de negatieve zaken een grote impact, waardoor het positieve al snel naar de achtergrond verdwijnt. Dat merken we bij LBIV heel duidelijk. Wij zijn dagelijks bezig met ongewenste omgangsvormen, discriminatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar om een ‘positieve bedrijfscultuur’ te stimuleren, moeten we ook oog hebben voor wat die term zelf al zegt: het positieve.

Direct contact opnemen

Heeft u een vraag of een opmerking? Neem direct contact met ons op.

De goede mensen zijn altijd in de meerderheid

Men zegt weleens dat tegenover één negatieve ervaring drie positieve ervaringen moeten staan om dat gevoel te neutraliseren. Of dat getal precies klopt, weten we niet. Maar logisch is het wel. Iedereen voelt zich gelukkiger op het moment dat er meer plezierige dingen gebeuren dan vervelende. Als externe vertrouwenspersonen ondersteunen en begeleiden wij organisaties bij ongewenst gedrag op de werkvloer. We zijn een vertrouwelijk vangnet en luisterend oor voor medewerkers, en adviseur voor werkgevers. We zien en horen veel tijdens ons werk. En we weten intussen dat er veel meer goede en lieve mensen rondlopen dan slechte. Toch maken de mensen die negatief gedrag vertonen – helaas – veel meer impact op de werkvloer.

Plezier, collegialiteit en werkgeluk

In de alinea hierboven gebruikten we de term ‘neutraliseren’. Daarmee bedoelen we niet dat als je op jouw werkplek te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen, je dit meteen vergeet als er iets positiefs gebeurt. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Zaken als discriminatie of seksueel overschrijdend gedrag moeten áltijd worden aangepakt. En daar zijn wij voor, om daarbij te helpen. Ondanks dat, vinden we het zonde dat het positieve naar de achtergrond verdwijnt op het moment dat er vervelende dingen gebeuren in een organisatie. Zonde dat er dan geen tijd en aandacht meer is voor de mensen die zorgen voor plezier, collegialiteit en werkgeluk. Degenen die hard werken om iedereen te helpen en het hart op de juiste plaats hebben.

Happy Little Moments

Daarom zijn we bij LBIV de samenwerking aangegaan met Happy Little Moments. Dit is een bedrijf dat op verzoek van het LBIV leuke wenskaartjes maakt, op maat gemaakt voor werkgevers. Zij kunnen deze kaartjes gebruiken om positieve aandacht te schenken aan de medewerkers die dit verdienen. Zodat het positieve niet vergeten raakt tijdens het aanpakken van zaken die niet door de beugel kunnen. Samen met Happy Little Moments hebben wij kaartjes ontwikkeld die hierbij passen. Mail ons gerust voor meer informatie als je interesse hebt!
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

“Gebouw Filosoof 2A”
Comeniusstraat 2A,
1817 MS Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd