• Home
  • Blog
  • Effectief Leidinggeven: Repressief Optreden tegen Ongewenst Gedrag

Effectief Leidinggeven: Repressief Optreden tegen Ongewenst Gedrag

Geplaatst op 22-03-2024

Als leidinggevende bent u de sleutelfiguur in het handhaven van een positieve werkcultuur en het aanpakken van ongewenst gedrag binnen uw team. In deze blog ontdekt u hoe u effectief repressief kunt optreden tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, terwijl u ook zorgt voor een veilige en respectvolle werkomgeving.

Opstellen van een goed en volledig Beleid
Het begint allemaal met een duidelijk beleid inclusief een uitgebreide klachtenregeling. Een duidelijke beleid vormt de basis voor het aanpakken van ongewenst gedrag en definieert heldere grenzen voor onacceptabel gedrag. Dit is de eerste stap naar een veilige werkomgeving. Zoek hierbij hulp bij een jurist of Arbeidsrecht advocaat.

Duidelijke Communicatie van Verwachtingen
Als leidinggevende is het cruciaal om de verwachtingen met betrekking tot gedrag binnen uw afdeling open en transparant te blijven communiceren. Gebruik diverse communicatiekanalen zoals teamvergaderingen, e-mails en posters om het gewenste gedrag te benadrukken. Door actief en open te communiceren creëert u een cultuur waarin respect en samenwerking centraal staan. Het open bespreken van gewenst en ongewenst gedrag draagt bij dat werknemers makkelijk praten over dit thema.

Doortastend Optreden bij Overtredingen
Wanneer ongewenst gedrag plaatsvindt, is het essentieel dat u als leidinggevende snel en adequaat optreedt. Stel consequenties vast voor overtredingen en pas deze consequent toe. Van waarschuwingen tot disciplinaire maatregelen, de ernst van het gedrag bepaalt de juiste aanpak. Leg gesprekken over ongewenst gedrag vast in het personeelsdossier, zodat er een duidelijk traceerbare geschiedenis is.

Met deze aanpak kunt u als leidinggevende effectief repressief optreden tegen ongewenst gedrag en een veilige werkomgeving waarborgen.
Neem uw verantwoordelijkheid als lijnverantwoordelijke en laat zien dat ongewenst gedrag binnen uw organisatie niet getolereerd wordt. Een leidinggevende is mede verantwoordelijk voor een veilig werkplek op zijn/ haar afdeling.

Heeft uw organisatie nog geen externe vertrouwenspersoon?
Meld u dan snel aan bij het Landelijk Bureau Integriteit & Vertrouwenspersoon, LBIV B.V., voor professionele ondersteuning.
Wilt u meer advies over effectief leidinggeven en het aanpakken van ongewenst gedrag? Neem contact met ons op voor maatwerk, advies en ondersteuning.

Wees de leider die uw team verdient. Samen creëren we een veilige en respectvolle werkomgeving.

Heeft u nog geen externe vertrouwenspersoon voor uw organisatie? Mail of bel ons direct.
Ook voor integriteitsonderzoeken ongewenst gedrag.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd