Buro extern vertrouwenspersoon LBIV

Bedrijven zijn verplicht om werknemers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting. De medewerkers moeten iemand in vertrouwen kunnen nemen over ongewenst gedrag op de werkvloer. Bijvoorbeeld seksuele intimidatie, pesten, agressie of discriminatie zijn. Steeds meer bedrijven snappen dat een extern vertrouwenspersoon meer vertrouwen wekt dan iemand uit het bedrijf zelf. De Nederlandse Politiebond is een voorbeeld van een organisatie die zo werkt. Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon treedt hier op als extern vertrouwenspersoon. Ook een extern vertrouwenspersoon inhuren? Neem contact met ons op.

Interne vertrouwenspersoon voelt vaak niet vertrouwd

Het Huis voor Klokkenluiders vroeg Ondernemingsraden recent of er sprake was van een veilige werkcultuur. Een omgeving waar mensen aan de bel durven te trekken als er iets mis is. De resultaten waren schokkend. Twee derde van de ondernemingsraden dacht dat werknemers een misstand niet durfden te melden. Bij 1 op de 7 ondernemingsraden werd zelfs gesproken van een angstcultuur. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat dat betekent voor het vertrouwen in een interne vertrouwenspersoon. En waarom een extern vertrouwenspersoon inhuren verstandig is.

Extern vertrouwenspersoon inhuren

Sommige bedrijven zien een extern vertrouwenspersoon als een bedreiging. Dat is een misvatting. Sterker nog: een extern vertrouwenspersoon inhuren kan juist een hoop imagoschade voorkomen. Een ontevreden medewerker die zich intern niet gehoord voelt, kan uiteindelijk extern voor veel problemen zorgen. Door de publiciteit op te zoeken bijvoorbeeld. Het is dus voor alle partijen beter om ongewenst gedrag te laten bespreken met een extern vertrouwenspersoon. Iemand die op een neutrale manier naar de bedrijfscultuur kijkt en de melder helpt een oplossing te vinden. Niet alleen de melder trouwens, ook het bedrijf of de overheidsinstelling in kwestie. Daarbij heeft de vertrouwenspersoon een absolute geheimhoudingsplicht.

Waarom het LBIV inschakelen? 

Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon heeft ervaring als buro extern vertrouwenspersoon bij verschillende organisaties. We worden gevraagd door overheden, MKB en grootbedrijf. En ook voor NGO’s die voor een groot deel werken met vrijwilligers. Elke organisatie vraagt om een andere benadering. Bij elk probleem streven we naar een snelle en duurzame oplossing. Soms komt een spoedverzoek bij ons binnen. Een zaak die zó hoog oploopt dat snelle interventie noodzakelijk is. Als het echt nodig is, zijn we binnen 8 uur bij u en werken we ook buiten kantoortijd aan een oplossing bij problemen, ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties op de werkvloer.

Bent u op zoek naar een buro extern vertrouwenspersoon waar medewerkers zich echt vertrouwd en op hun gemak voelen? Een bureau dat ondersteunt bij seksuele intimidatie, pesten, agressie of discriminatie? We maken graag kennis! Voor spoedzaken zijn we binnen 8 uur aanwezig voor een oplossing.
Direct contact opnemen