• Home
 • Blog
 • Dit zijn de voordelen van een extern vertrouwenspersoon

Dit zijn de voordelen van een extern vertrouwenspersoon

Geplaatst op 27-08-2019

Seksuele intimidatie, discriminatie of pesten. Natuurlijk moet u er niet aan denken dat dit op de werkvloer gebeurt. Maar als het toch voorkomt, is het fijn om een vertrouwenspersoon te hebben. Bij deze persoon kunnen betrokkenen vertrouwelijk hun hart luchten. U kunt kiezen voor een intern of een extern vertrouwenspersoon, of een combinatie van beide. Hieronder leest u de voordelen van een extern vertrouwenspersoon.

 

Waarom een intern vertrouwenspersoon niet altijd de beste keuze is

Een intern vertrouwenspersoon aanstellen is makkelijk. U wijst gewoon een werknemer aan die dat erbij doet, bijvoorbeeld een leidinggevende. Zo heeft u geen extra kosten en kunnen uw medewerkers bij ongewenste situaties altijd bij iemand terecht. Toch? 

Helaas ligt het niet zo simpel. De drempel om op een intern vertrouwenspersoon af te stappen, is namelijk hoger. Dat komt door de dubbelrol die zo’n persoon vervult. Sommige werknemers staan niet te springen om met dezelfde persoon die over functionering en ontslag gaat, een vertrouwelijk gesprek te voeren. De angst bestaat dat deze twee rollen in elkaar gaan overlopen. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld bang zijn dat het aankaarten van pestgedrag uiteindelijk leidt tot een negatief functioneringsgesprek of zelfs ontslag.

 

De voordelen van een extern vertrouwenspersoon

Daarom kan het verstandig zijn om ook voor een extern vertrouwenspersoon te kiezen. De hierboven genoemde drempel om op zo’n persoon af te stappen, is lager. Bovendien kunnen de interne en externe vertrouwenspersoon elkaar dan aanvullen. Om die redenen werkt het vaak goed als bedrijven beide soorten vertrouwenspersonen hebben. Dit zijn de andere voordelen van een extern vertrouwenspersoon:

 

 • Een extern vertrouwenspersoon is onafhankelijk en heeft geen enkel belang in het bedrijf. Hij of zij stuurt dus niet aan op een bepaalde uitkomst van een vertrouwenszaak. Bovendien laat deze persoon zich nooit door leidinggevenden verleiden om de geheimhoudingsplicht te doorbreken. Dat laatste is bij grote druk veel moeilijker voor een intern vertrouwenspersoon.
 • Een extern vertrouwenspersoon behandelt fulltime zaken van ongewenst gedrag. Hierdoor heeft deze persoon veel ervaring. Dit in tegenstelling tot een intern vertrouwenspersoon, die het er vaak bij doet en dus minder te maken krijgt met complexe situaties.
 • Een extern vertrouwenspersoon heeft een frisse blik. Hij of zij maakt zelf geen deel uit van de bedrijfscultuur. Daardoor ziet deze persoon scherp wat de sfeer is en waar ruimte is voor verbetering. Dat zijn vaak dingen die een intern vertrouwenspersoon niet opvallen, omdat hij of zij al lang deel uitmaakt van het bedrijf en het zo gewend is.
 • Een extern vertrouwenspersoon is vijf dagen per week bereikbaar, bij spoedgevallen ook buiten kantoortijden en in het weekend. Deze persoon pakt een zaak snel op. Dat lukt een intern vertrouwenspersoon vaak niet, omdat hij of zij deze taak naast een gewone baan doet.
 • Met een extern vertrouwenspersoon hoeft u zich niet druk te maken om (de kosten van) bijscholing en up-to-date blijven. Een extern vertrouwenspersoon is namelijk goed opgeleid, LVV gecertificeerd en zorgt voor jaarlijkse bijscholing. Daarnaast zitten ze in een intervisiegroep om vakkennis te delen en elkaar te laten groeien. Dat terwijl u hier met een intern vertrouwenspersoon zelf in moet investeren. Vooral als u een MKB-bedrijf heeft, is dit een aantrekkelijk voordeel.

 

Recente casus van de politie

Dat een extern vertrouwenspersoon echt voordelen heeft, bleek onlangs op het nieuws. De politie opent namelijk een onafhankelijk meldpunt voor agenten die te maken hebben met seksuele intimidatie van en discriminatie door collega’s. Agenten konden al terecht bij interne vertrouwenspersonen, maar hier voelden bepaalde collega’s zich niet altijd veilig bij. Dat laat zien dat een combinatie van een intern en extern vertrouwenspersoon echt een meerwaarde heeft. Dit is een goed voorbeeld van wat bij veel meer bedrijven speelt.

 

Extern vertrouwenspersoon nodig? Schakel LBIV in

Wilt u ook een extern vertrouwenspersoon inhuren? Of twijfelt u daar nog over en wilt u graag meer informatie? Aarzel dan niet om Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon in te schakelen. Wij vertellen u graag uitgebreid wat we voor u kunnen betekenen bij ongewenste situaties op de werkvloer en ook voor wat betreft integriteit. Zo zijn we bij een spoedgeval binnen 8 uur bij u. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Landelijke dekking

 • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
 • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
 • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd