Preventiemedewerker

Geplaatst op 13-12-2018

Binnen elke organisatie is de werkgever verplicht om ten minste èèn preventiemedewerker aan te stellen. Dit mag echter niemand buiten het bedrijf zijn. De preventiemedewerker zorgt er samen met de bedrijfsarts en andere arbodienstverleners voor dat er binnen het bedrijf veilig en gezond gewerkt kan worden. Maar wat doet zo’n medewerker nou precies en waarom is dit verplicht? Je leest alles wat je over een preventiemedewerker moet weten in dit blog.

Het aanstellen van een preventiemedewerker

Bij het aanstellen van een preventiemedewerker is het belangrijk dat er eerst gekeken wordt naar een aantal punten. Heeft deze medewerker bijvoorbeeld voldoende deskundigheid of ervaring om deze taak te kunnen uitvoeren? En heeft deze medewerker voldoende tijd om de bijbehorende taken uit te voeren? De precieze taken die bij de rol van een preventiemedewerker horen, hangen ook weer af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte en de structuur van het bedrijf. Daarnaast is het belangrijk dat een preventiemedewerker een veilig en toegankelijk aanspreekpunt is voor medewerkers.

De taken van de preventiemedewerker

Er zijn officieel drie wettelijke taken die onder de rol van een preventiemedewerker vallen. Als eerste taak moet een preventiemedewerker de werkgever ondersteunen bij het realiseren van optimale werkomstandigheden. Hiervoor wordt vaak een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) opgesteld. Het gaat hierbij om risico’s over gezondheid, veiligheid en welzijn van medewerkers. In de RI&E wordt snel duidelijk of er verbeteringen nodig zijn. De preventiemedewerker helpt dan ook bij het plan van aanpak.

Ten tweede moet de preventiemedewerker samenwerken met arbodeskundigen en de ondernemingsraad. De taak is dan te adviseren over maatregelen die genomen moeten worden voor een goede arbeidsomstandigheid.

Als laatste moet de preventiemedewerker arbo-maatregelen uitvoeren. De preventiemedewerker is vaak al afkomstig van de werkvloer, waardoor hij of zij een actieve bijdrage levert door eigen ervaringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan risico’s door het werken met gevaarlijke stoffen, rugklachten door tillen of gehoorschade.

Uitgebreider takenpakket

Naast de hierboven beschreven wettelijke taken, kan het zijn dat de taken van preventiemedewerker worden uitgebreid. Dit gebeurt altijd in overleg met de werkgever. Deze andere taken kunnen bijvoorbeeld zijn het bijhouden en registreren van bedrijfsongevallen, het organiseren van de samenwerking met de bedrijfshulpverlening, het geven van voorlichting over preventie aan collega’s en het vervullen van de rol van een vertrouwenspersoon. Maar of deze uitbreidingen van taken altijd verstandig zijn, dat is de vraag.

Interne vertrouwenspersoon niet vertrouwd

Het aanstellen van een intern vertrouwenspersoon werkt vaak niet optimaal. Deze persoon is vaak bekend bij medewerkers en heeft hoogstwaarschijnlijk ook vrienden gemaakt binnen het bedrijf. Het is dan niet gemakkelijk om een melding van een probleem te maken, als dit over een voor beide bekend persoon gaat. Een intern vertrouwenspersoon is vaak, misschien onbewust, toch bevooroordeeld. Dit zorgt voor weinig vertrouwen, ondanks de geheimhoudingsplicht en dat leidt er weer toe dat medewerkers niet zo gemakkelijk naar deze persoon toegaan.

Extern vertrouwenspersoon als oplossing

Wanneer u binnen uw organisatie ervaart dat er geen vertrouwen is in de preventiemedewerker als interne vertrouwenspersoon, kunt u het beste een externe vertrouwenspersoon aanstellen om deze rol te vervullen. Bij een extern vertrouwenspersoon zal een medewerkers zich veiliger en gehoord voelen. Deze externe partij is namelijk onbevooroordeeld, heeft natuurlijk een absolute geheimhoudingsplicht en zoekt op een neutrale manier naar een oplossing. Een externe vertrouwenspersoon zorgt dus voor een stuk minder interne spanning en kan ook een hoop imagoschade voorkomen.

Extern gecertificeerd vertrouwenspersoon van LBIV

Iedereen die een vertrouwenspersoon wil worden, moet een opleiding volgen en een diploma behalen. De vertrouwenspersnonen van LBIV zetten net nog een stap extra. Naast het diploma zijn ze ook gecertificeerd. Deze certificering geeft aan dat je als professionele vertrouwenspersoon aan alle eisen voldoet. Maar je laten certificeren gaat niet zomaar. Hiervoor moeten er extra stappen worden gezet, er moeten PE punten worden gehaald en verschillende workshops worden bijgewoond. Dit gebeurt via Landelijk vereniging Vertrouwenspersoon. Als alles correct is afgerond wordt de vertrouwenspersoon geregistreerd in het CRP, Certification & Registration of Professionals.

 

Wilt u ook een professionele extern vertrouwenspersoon inhuren, zodat uw medewerkers zich echt vertrouwd en op hun gemak voelen? Neem dan contact met ons op! We maken graag kennis en zijn met spoedzaken altijd binnen 8 uur aanwezig.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd