• Home
  • Blog
  • Ongewenst gedrag op het werk

Ongewenst gedrag op het werk

Geplaatst op 31-10-2018

Ongewenst gedrag op het werk

Ongewenst gedrag op het werk heeft vele vormen. Zo kan er sprake zijn van pesten, agressie of seksuele intimidatie. Waar het ongewenste gedrag ook uit bestaat, het heeft vaak een grote impact op zowel de betrokkenen als de mensen er omheen. Wanneer is precies sprake van pesten, agressie of seksuele intimidatie? Wat zijn de gevolgen en hoe kunt u dit ongewenste gedrag het beste aanpakken? Daar vertelt het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon u in dit blog alles over.

 

Pesten op de werkvloer

Er bestaat vaak twijfel over wanneer pesten op de werkvloer het geval is. Wat de een als leuk en grappig ervaart, kan voor de ander enorm kwetsend en vervelend zijn. Daarom is het verstandig om uit te gaan van het gevoel van het slachtoffer. Wanneer het slachtoffer vindt dat hij of zij structureel negatief behandeld wordt door zijn of haar collega’s, dan is er sprake van pesten. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van vijandig, intimiderend of vernederend gedrag, zoals buitensluiten, bespotten of het werk onplezierig maken. Het is erg belangrijk om pesten op het werk aan te pakken. Deze vorm van ongewenst gedrag heeft namelijk grote gevolgen voor zowel het slachtoffer als uw bedrijf in het algemeen. Bij het slachtoffer valt te denken aan mentale en fysieke klachten, zoals een onveilig gevoel, stress en hoofdpijn. Voor uw bedrijf heeft dit hoge kosten als gevolg door bijvoorbeeld ziekteverzuim.

Agressie op het werk

Ongewenst gedrag kan zich ook uiten als agressie op het werk. De bekendste soort agressie is fysiek. Denk dan aan slaan, spugen of duwen. Daarnaast is er verbale en psychische agressie. Een voorbeeld van verbale agressie is schreeuwen of uitschelden. Psychische agressie kan zich uiten als vernederen, bedreigen of chanteren. Dit komt niet alleen voor tussen collega’s, maar ook tussen een werknemer en een patiënt of klant. Het is van groot belang om agressie binnen uw bedrijf op te lossen. De gevolgen ervan voor het slachtoffer zijn namelijk ernstig. Veelvoorkomende klachten zijn slaapstoornissen, angstgevoelens en hartkloppingen. Voor uw bedrijf leidt dit tot een andere ongewenste situatie: werknemers die langere tijd uitvallen door dit soort klachten.

Seksuele intimidatie

Een andere vorm van ongewenst gedrag is seksuele intimidatie. Dit komt voor in vele gradaties. Als een werknemer last heeft van verbale intimidatie, dan ontvangt hij of zij seksueel getinte berichtjes of een collega stelt intieme vragen over het privéleven. Er is bovendien een non-verbale variant, die zich uit in langdurig aanstaren of seksuele gebaren maken. De heftigste vorm is de fysieke. Die reikt van een arm om een schouder leggen tot verkrachting. Ook hier gaat het niet alleen om ongewenst gedrag tussen collega’s, maar kan het daarnaast tussen een werknemer en een patiënt of klant plaatsvinden. Seksuele intimidatie is iets om hard aan te pakken binnen uw bedrijf. De gevolgen zijn namelijk niet gering. Zo kunnen medewerkers last krijgen van concentratiestoornissen, stress en zelfs burn-outklachten. Voor uw bedrijf leidt dit niet alleen tot hoge kosten, maar uiteindelijk ook tot het verloop van personeel.

Pak ongewenst gedrag op het werk aan met de hulp van LBIV

Als werkgever bent u bij wet verplicht om uw werknemers tegen psychosociale belasting, zoals ongewenst gedrag op de werkvloer, te beschermen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken? U doet er goed aan om een extern vertrouwenspersoon van het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon is onafhankelijk van uw bedrijf, waardoor slachtoffers zich prettiger voelen om hun verhaal te doen. Vervolgens gaat de vertrouwenspersoon met de problematiek aan de slag en zorgt ervoor dat de rust en goede sfeer op het werk terugkeren. Behalve een aanspreekpunt voor medewerkers is hij of zij ook de aangewezen persoon om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met integriteitsplannen en presentaties. Zo creëren we een veilige en gezonde werkplek voor iedereen.

Neem gerust contact op met het LBIV bij vragen over ongewenst gedrag op het werk. We helpen u graag bij vragen of problemen.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd