Geweld op de werkvloer

Geplaatst op 24-01-2019

Geweld op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt. Over het algemeen wordt er bij geweld meteen gedacht aan fysiek geweld, zoals duwen en slaan. Maar geweld komt in veel meer vormen voor en hoeft ook nog niet eens van collega’s te komen. Want geweld op de werkvloer kan ook van klanten komen. De werkgever moet maatregelen treffen om geweld aan te pakken zodat het in het vervolg voorkomen kan worden. Wil je meer weten over de vormen van geweld die kunnen voorkomen en wat daartegen gedaan kan worden? Alles wat je moet weten lees je in dit blog.

Vormen van geweld op de werkvloer

Slaan, duwen en schoppen zijn lichtere vormen van fysiek geweld. Het kan uiteindelijk ook gaan over vernielen of andere, extremere vormen. Maar geweld hoeft niet altijd fysiek te zijn. Ook verbale en psychische agressie valt onder geweld. Bij verbaal geweld gaat het vaak om schreeuwen, schelden of het voeren van een te felle discussie. In ernstigere gevallen gaat het zelfs om discriminerende opmerkingen. Bij psychisch geweld gaat het om het verbaal of schriftelijk bedreigen, changeren of vernederen van iemand.

Geweld op de werkvloer veroorzaakt gezondheidsklachten

Aan geweld binnen de organisatie moet zo snel mogelijk iets gedaan worden. Het is namelijk zo dat geweld bij werknemers gezondheidsklachten kan veroorzaken. Denk hierbij aan angstgevoelens, slaapstoornissen, maagpijn en psychosomatische klachten. Dit is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar heeft indirect ook nadelen voor jou. Al deze klachten leiden namelijk tot een hoger ziekteverzuim. Het is dus belangrijk om geweld goed aan te pakken om het in de toekomst te voorkomen.

Het aanpakken van geweld op de werkvloer

Agressie en geweld zijn beiden een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. Het gaat bovendien om strafbare feiten. Er kan dus, als het slachtoffer dat wil, aangifte tegen de gewelddadige persoon worden gedaan. Om geweld aan te pakken en te voorkomen zijn werkgevers verplicht om hiertegen gericht beleid te voeren. Verder moeten medewerkers de geweldsrisico’s in kaart brengen in een Risico-inventarisatie en –evaluatie. Ook moet een plan van aanpak worden opgesteld met maatregelen. Vaak is het zo dat een preventiemedewerker hierbij helpt.

Vertrouwenspersoon bij het plan van aanpak

In een plan van aanpak wordt vaak een vertrouwenspersoon aangeraden. Wanneer een medewerker dan te maken heeft met geweld op de werkvloer, is het mogelijk om daar, in vertrouwen, melding van te maken. Dit kan natuurlijk ook bij de leidinggevende, maar dat gaat vaak minder gemakkelijk. Want kan de medewerker de leidinggevende volledig vertrouwen? En spelen er geen andere, conflicterende belangen bij de leidinggevende? Overigens kan het bij een interne vertrouwenspersoon nog steeds zo zijn dat het vertrouwen ontbreekt, omdat het voor de melder zou kunnen voelen alsof deze persoon bevooroordeeld is.

Een externe vertrouwenspersoon bij het oplossen van geweld

Een externe vertrouwenspersoon inhuren is een echte aanwinst voor uw organisatie. Deze persoon maakt namelijk geen deel uit van het bedrijf en kent daardoor niet alle medewerkers. Het voordeel daarvan? De vertrouwenspersoon is onbevooroordeeld, volledig onafhankelijk en heeft geen andere belangen bij de situatie dan het oplossen ervan. Het vertrouwen in deze persoon is daardoor hoger en de drempel om op deze persoon af te stappen lager. Het oplossen van geweld op de werkvloer gaat hierdoor sneller en eenvoudiger.

Externe vertrouwenspersonen van LBIV

De vertrouwenspersonen van LBIV zetten net een stapje extra. Naast dat zij het benodigde diploma hebben gehaald, zijn zij ook nog eens LVV gecertificeerd. Deze certificering bewijst dat zij als professionele vertrouwenspersonen aan alle eisen voldoen. Dit certificaat krijg je als vertrouwenspersoon natuurlijk niet zomaar. Want ook daarvoor moeten extra stappen worden gezet. Denk bijvoorbeeld aan het bijwonen van workshops en het behalen van PE punten. Dit wordt allemaal bijgehouden en geregistreerd via Landelijk vereniging Vertrouwenspersoon. Als alles correct is afgerond word je als vertrouwenspersoon geregistreerd in het Certification & Registration of Professionals. Zo weet je zeker dat je met een professionele vertrouwenspersoon te maken hebt, die ook een stapje extra voor jou zet als dat nodig is.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd