• Home
 • Blog
 • De Arbowet zorgt voor een prettige werkplek

De Arbowet zorgt voor een prettige werkplek

Geplaatst op 24-01-2019

Iedere werknemer heeft recht op een veilige en prettige werkplek. Niet alleen omdat de werknemers dat verdienen en het zo hoort, maar ook omdat dat letterlijk is vastgelegd in de Arbowet. Want het is heel belangrijk dat werknemers zich prettig voelen op hun werkplek en lekker in hun vel zitten. Dat heeft ook voordelen voor de werkgever. Want op een veilige en gezonde werkplek zijn medewerkers meer gemotiveerd en minder vaak ziek. Volgens de Arbowet zijn de werkgever en werknemers samen verantwoordelijk voor een prettige werkomgeving. In dit blog lees je de voordelen van de Arbowet, de belangrijkste eisen en wat je kunt doen om aan de eisen te voldoen.

Voordelen van de Arbowet

Het hoofddoel van de Arbowet is om werkgevers te verplichten om gezonde en veilige werkomstandigheden te creëren. Ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en de beroepsziekten kunnen daarmee binnen de perken gehouden worden of zelfs voorkomen worden. Daar is vaak wel een investering voor nodig, maar uiteindelijk verdient zich dit terug en zorgt een gezonde werkomgeving voor een betere sfeer en minder werkdruk.

Belangrijkste bepalingen in de Arbowet

Om te zorgen dat er ook werkelijk een gezonde en veilige werkplek ontstaat, staan er een aantal bepalingen in de Arbowet. De belangrijkste gaan over:

 • Het ontwikkelen en uitvoeren van arbeidsomstandighedenbeleid
 • Het opstellen van een Risico- inventarisatie en –evaluatie (RI&E)
 • Verschillende eisen over de inrichting van werkplekken
 • Voorwaarden over het werken met gevaarlijke stoffen
 • Regels over lichamelijke belasting van medewerkers
 • Eisen aan omgevingsfactoren, zoals lucht en geluid

Plan van Aanpak bij niet houden aan Arbowet

De Inspectie SZW controleert of werkgevers en werknemers zich aan de regels van de Arbowet houden. Deze controle gebeurt via inspecties en onderzoeken. Tijdens een onderzoek kan er gevraagd worden om het Plan van Aanpak. Dit plan wordt opgesteld samen met de RI&E. Er staat in wat er gedaan moet worden om risico’s op de werkplek tegen te gaan. Want alle risico’s brengen de veiligheid en gezond in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan ongewenst gedrag bij medewerkers zoals discriminatie, intimidatie of geweld, waardoor er geen veiligheid meer gegarandeerd kan worden. In een Plan van Aanpak kunnen externe partijen vermeld worden, die bij de situatie kunnen ingrijpen of helpen. Dat kan bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon zijn waar een medewerker bij terecht kan.

Voordelen van een externe vertrouwenspersoon

Het hebben van een externe vertrouwenspersoon is niet verplicht in de Arbowet. Maar deze draagt wel bij aan een veilige en gezonde werkomgeving. Wanneer een medewerker ongewenst gedrag op de werkvloer ervaart, is het fijn als deze ergens zijn verhaal kan doen. Het voordeel van een externe vertrouwenspersoon is dat die niet bevooroordeeld is en daarom over het algemeen meer vertrouwd aanvoelt dan een interne vertrouwenspersoon. Het probleem wordt dan sneller in zijn volledigheid verteld, waardoor er ook sneller een oplossing gevonden wordt. Er ontstaat dan weer een prettige en veilige werkomgeving, waardoor het doel van de Arbowet weer wordt bereikt.

Extern gecertificeerd vertrouwenspersoon van LBIV

De vertrouwenspersonen van Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon hebben het benodigde diploma behaald en zijn ook nog eens LVV gecertificeerd, dat aangeeft dat je als professional aan alle eisen voldoet. Niet iedere vertrouwenspersoon is gecertificeerd door het LVV, omdat hier net nog een stapje extra voor moet worden gezet. Denk hierbij aan workshops bijwonen en punten behalen. Als alles correct is afgerond wordt de vertrouwenspersoon geregistreerd in het CRP, Certification & Registration of Professionals. De vertrouwenspersonen van LBIV zetten graag een extra stapje meer voor jou. Het is zelfs zo dat wij bij spoedzaken binnen acht uur aanwezig zijn.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Landelijke dekking

 • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
 • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
 • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd