Agressie op het werk

Geplaatst op 12-10-2018

Agressie op het werk

‘Dat gebeurt bij mij op de werkvloer niet’, horen we vaak. Maar als het dan toch gebeurt, is de impact vrijwel altijd erg groot. Voor de direct betrokkenen en iedereen daaromheen. Waar het over gaat? Agressie op het werk. Hoe verwerk je dit en hoe bouw je weer een veilige werkomgeving op? Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon helpt je graag op weg. In dit blog geven we vast wat tips.

Wanneer spreek je van agressie op het werk?

Agressie op het werk komt veel vaker voor dan we denken, in allerlei gradaties. In hoofdlijnen bestaan er drie vormen agressie:

 • Verbale agressie

Uitschelden of schreeuwen. Dit kan ook telefonisch gebeuren.

 • Fysieke agressie

Denk bijvoorbeeld aan schoppen, spugen, slaan of duwen.

 • Psychische agressie

Deze vorm van agressie bestaat ook in verschillende vormen, denk bijvoorbeeld aan bedreigen, chanteren of vernederen. Agressie kan veroorzaakt worden door iemand binnen de organisatie, maar ook bijvoorbeeld door een klant of patiënt. Als werkgever moet je in beide gevallen maatregelen nemen.

Kans op agressie

Natuurlijk is het niet zo dat we bijvoorbeeld in bepaalde branches per definitie veel agressie zien. Maar we kunnen wel stellen dat de één meer risico loopt dan de ander. Een aantal voorbeelden:

 • Buiten normale werktijden is er meer kans op een agressief publiek.
 • In grote steden is de kans op agressie ook iets groter dan in dorpen of kleine steden.
 • Vrouwen lopen een hoger risico op intimidatie en lichamelijk geweld door klanten.
 • Binnen de sectoren zorg, het openbaar bestuur, onderwijs, de facilitaire dienstverlening, handel, horeca en personenvervoer komt agressie en geweld vaker voor.

De gevolgen van agressie

Agressie op het werk kan veel gevolgen hebben. Lichamelijk, als het om fysiek geweld gaat. Maar ook de consequenties van psychische of verbale agressie zijn groot. Denk dan aan gezondheidsklachten als angstgevoelens, slaapstoornissen, stress, maagpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of psychosomatische klachten.

Als werkgever is het van groot belang agressie op het werk zo zorgvuldig mogelijk tegen te gaan. Het is belangrijk dat een slachtoffer zich vertrouwd genoeg voelt om snel hulp in te schakelen en dat de werkgever en werknemers samen oplossingen zoeken om agressie tegen te gaan. Bij dit project kan een extern vertrouwenspersoon helpen.

Pak agressie op het werk direct aan

Als werkgever ben je niet alleen verantwoordelijk voor het bewaken van goede werkomstandigheden. Je wilt ook voorkomen dat een werknemer langere tijd uitvalt met serieuze klachten.

Gedragsproblemen, een agressieve sfeer of onderlinge strubbelingen zijn als werkgever moeilijk aan te pakken. Een goed middel is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Iemand met wie het slachtoffer kan praten en die de rust op de werkvloer terugbrengt. Een vertrouwenspersoon van het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon kan een langdurig aanspreekpunt zijn. Wij begeleiden mensen niet alleen als er al iets voorgevallen is, maar helpen ook graag bij een preventieplan. Omdat iedere werkplek een veilige werkplek moet zijn.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Landelijke dekking

 • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
 • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
 • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

“Gebouw Filosoof 2A”
Comeniusstraat 2A,
1817 MS Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd