Arbeidsconflict oplossen

Geplaatst op 12-10-2018

Arbeidsconflict oplossen

Onenigheid op de werkvloer is geen vreemd begrip. Iedereen heeft het wel eens gezien, meegemaakt of erover gehoord. Er kan een kink in de relatie tussen een werknemer en leidinggevende komen, maar evenzo goed kunnen er binnen een team of tussen twee collega’s problemen ontstaan. En wat dan te doen? Door laten sudderen is geen optie, daar wordt de situatie meestal niet beter van. Onenigheid beïnvloedt de gehele werksfeer en dus is een snelle aanpak gewenst. Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon weet hoe je dat het beste kunt doen en geeft in dit blog vast wat tips.

Wanneer is er sprake van een arbeidsconflict?

Een beetje onenigheid op de werkvloer kan geen kwaad. Een pittige discussie op z’n tijd leidt vaak tot verbeteringen en verscherping van het werk. Dat karakters botsen, is ook niet erg. Het wordt pas een probleem als mensen zelf last hebben van de onenigheid of als het de algehele werksfeer te erg beïnvloedt. Zodra tegenstellingen langdurig blijven bestaan en mensen zich persoonlijk belemmerd voelen of gefrustreerd raken, is er sprake van een arbeidsconflict. Het eerste grote gevolg van een arbeidsconflict, is ziektemelding van een van de betrokkenen.

Tips bij arbeidsconflicten

Hoe ga je als werkgever om met ruzie op de werkvloer die leidt tot ziekmelding? Een aantal tips:

  • Haal de situatie zo snel mogelijk uit de ziektesfeer. De werknemer is niet ziek en zolang er wel ziekteverzuim is, komt er geen oplossing.
  • Naar de bedrijfsarts. Het is belangrijk om goed te weten of de klachten van de werknemer een gevolg zijn van het conflict of dat die klachten al bestonden. Een bedrijfsarts kan meekijken naar een oplossing voor het probleem.
  • Schakel een vertrouwenspersoon in. De bedrijfsarts zal het lopende conflict niet oplossen. Daarvoor is een andere partij nodig. Een vertrouwenspersoon wordt in samenspraak met de ondernemingsraad aangesteld. Deze persoon is onafhankelijk en heeft een geheimhoudingsplicht. Hierdoor kan iedereen bij hem of haar terecht voor ondersteuning en advies. Bij een conflict kan de vertrouwenspersoon de verschillende kanten van het verhaal aanhoren en beide partijen begeleiden op de weg naar een oplossing.
  • Vraag eventueel om juridische hulp. Is er geen oplossing te vinden? Zijn de wonden te diep en is de sfeer niet meer te herstellen? Dan heeft een jurist de nodige informatie om bijvoorbeeld over te gaan tot ontslag.
  • Maak een preventieplan. Een arbeidsconflict valt onder ongewenst gedrag en kan ontzettend negatieve gevolgen hebben op de werkvloer. Als werkgever is het belangrijk heel duidelijk te stellen hoe je omgaat met ongewenst gedrag. Geef op voorhand aan wat het stappenplan is in het geval van een arbeidsconflict en attendeer werknemers altijd op de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon, als die er is.

De rol van een vertrouwenspersoon

Niet alleen werknemers hebben baat bij een vertrouwenspersoon. Ook als werkgever kan deze persoon je vooruit helpen. Hoe? Een vertrouwenspersoon kan leidinggevenden en bestuurders direct adviseren over ongewenst gedrag, zoals conflicten. Dat is van groot belang, want een arbeidsconflict is bij uitstek een grote uitdaging. De twee direct betrokkenen hebben er het meest last van, maar de invloed van het conflict op de rest van de werkvloer mag niet onbesproken blijven. Het is moeilijk om een conflict op te lossen en evenzo ingewikkeld om een conflict voor te zijn. Een vertrouwenspersoon geeft je daar de tools voor.

LBIV bij een arbeidsconflict

Het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon zorgt voor rust op de werkvloer. Met integriteitsplannen, presentaties en implementaties. We zijn een vertrouwelijk aanspreekpunt voor medewerkers, maar zitten ook met leidinggevenden om tafel. Zo bouwen we iedere werkplek om tot een veilige werkplek. Wil je graag meer over ons weten of vrijblijvend een gesprek aangaan? Neem dan vooral contact op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd