
Wetgeving vertrouwenspersoon
- Geplaatst door Bureau Tekst
- Op 1 augustus 2018
Gemiddeld wordt jaarlijks 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen door collega’s of leidinggevenden. Een schrikbarend hoog percentage nietwaar? Juist om die reden hebben werkgevers een zorgplicht voor hun werknemers en zijn ze verplicht om een beleid uit te dragen om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen en tegen te gaan. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel hiervan. Het is namelijk prettig als een getroffen werknemer met zijn of haar problemen terecht kan bij een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf.
Wat valt er onder ongewenst gedrag?
Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die meldingen of klachten hebben over ongewenst gedrag. Onder gewenst gedrag op de werkvloer valt:
- agressie en geweld
- seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten
- pesten
- discriminatie
Wat is een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon wordt in samenspraak met de OR aangesteld en kan zowel intern als extern zijn. Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk en heeft een geheimhoudingsplicht. Medewerkers kunnen bij een vertrouwenspersoon terecht voor een luisterend oor, ondersteuning en advies. Maar dat is niet de enige rol die een vertrouwenspersoon kan vervullen. Een vertrouwenspersoon kan ook leidinggevenden en directies adviseren over het voorkomen van ongewenst gedrag.
Een vertrouwenspersoon houdt zich voornamelijk bezig met de 3 onderstaande hoofdtaken:
- Opvang en begeleiding van werknemers die last hebben van ongewenste omgangsvormen
- Voorlichten en informeren van werknemers over de werkwijze van de vertrouwenspersoon
- Advies geven aan het management over het voorkomen van ongewenst gedrag
Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht?
Maar hoe zit het met de wetgeving vertrouwenspersoon? Volgens de wet is het aanstellen van een vertrouwenspersoon niet verplicht. Wel is elke werkgever dus verplicht om aandacht te geven aan het voorkomen van ongewenst gedrag. Een organisatie moet hiervoor beleid maken. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een organisatie actief uitvoering geven aan dit beleid.
Voorkom ongewenst gedrag met een vertrouwenspersoon
Uit onderzoeken is gebleken dat het aanstellen van een vertrouwenspersoon zeer effectief is in het voorkomen van ongewenste omgangsvormen. Eigenlijk zou de wetgeving vertrouwenspersoon aangepast moeten worden, zodat het hebben van een vertrouwenspersoon verplicht is. Inmiddels heeft iets meer dan de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon aangesteld. Wij streven ernaar dat nog meer bedrijven in de toekomst een vertrouwenspersoon aanstellen. Het is namelijk bewezen dat een vertrouwenspersoon werkt in het bestrijden van ongewenste omgangsvormen en dus het voorkomen van de vervelende, persoonlijke gevolgen.
Creëer een rustige en veilige werkplek voor jouw werknemers
De vertrouwenspersonen van het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon zorgen voor rust op de werkvloer. Met integriteitsplannen, maar ook met presentaties en implementaties. En door aanspreekpunt te zijn en blijven voor medewerkers. Zo wordt iedere werkplek een veilige werkplek.
0 Reacties