#Metoo, het is een veel besproken onderwerp de laatste tijd. Niet zonder reden. Wist u dat 1 op de 10 werknemers wel eens te maken heeft gehad met seksuele intimidatie op het werk? U bent als werkgever verplicht om dit te voorkomen. Maar wat als er binnen uw bedrijf toch sprake van is? Dan kan een (externe) vertrouwenspersoon helpen. Hij of zij biedt de slachtoffers van seksuele intimidatie de gelegenheid om te praten over de problemen, om verdere escalatie te voorkomen. En u als werkgever kunt nadenken en praten over oplossingen.
Wat wordt er verstaan onder seksuele intimidatie op de werkvloer?
Seksuele intimidatie op de werkvloer komt in allerlei vormen van seksuele toenadering voor. Het gaat hierbij niet alleen om ongewenst fysieke contact. Ook ongewenste seksueel getinte opmerkingen of berichtjes vallen onder seksuele intimidatie op de werkvloer. Het kan gaan om ongewenst seksueel contact met collega’s en leidinggevenden, maar ook met externe contacten zoals klanten, cliënten of patiënten.
Vormen van seksuele intimidatie op de werkvloer
Seksuele intimidatie op de werkvloer kan bestaan uit:
De gevolgen van seksuele intimidatie op de werkvloer
Seksuele intimidatie op de werkvloer heeft grote gevolgen. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor jouw organisatie.
Gevolgen seksuele intimidatie op de werkvloer slachtoffer
Slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer kunnen verschillende klachten ervaren. Meer dan de helft van de slachtoffers ervaart negatieve gevoelens zoals woede, angst, wantrouwen, vernedering en schaamte. Maar ook stress, slapeloosheid en concentratiestoornissen zijn veelvoorkomende gevolgen van seksuele intimidatie op de werkvloer. In ernstige gevallen kan seksuele intimidatie zelfs tot burn-outklachten en ziekmelding leiden.
Wettelijke regels voor seksuele intimidatie op de werkvloer
Wist u dat er in de wet is vastgelegd dat een werkgever verplicht is om te zorgen dat werknemers beschermd worden tegen psychosociale arbeidsbelasting? Hier valt seksuele intimidatie ook onder. Het is daarom verstandig dat ieder bedrijf uiterste aandacht besteedt aan het aanpakken van seksuele intimidatie op de werkvloer. Een goed middel is het aanstellen van een extern vertrouwenspersoon, aan wie het slachtoffer problemen kan rapporteren. De vertrouwenspersonen van het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon zorgen voor rust op de werkvloer. Met integriteitsplannen, maar ook met presentaties en implementaties. En door aanspreekpunt te zijn en blijven voor medewerkers. Zo wordt iedere werkplek een veilige werkplek.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Landelijke dekking
Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon
“Gebouw Filosoof 2A”
Comeniusstraat 2A,
1817 MS Alkmaar (Alleen op afspraak)
Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.
Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl
KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap: 102887
LVV gecertificeerd