• Home
  • Blog
  • Hoe zorgt u als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek?

Hoe zorgt u als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek?

Geplaatst op 12-10-2018

Hoe zorgt u als werkgever voor een veilige en gezonde werkplek?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht uw medewerkers te voorzien van een veilige en gezonde werkplek. Natuurlijk gaat het hierbij om Arbo-technische zaken, zoals het zorgen voor degelijk meubilair, een goede luchtkwaliteit en voldoende nooduitgangen, maar het betekent ook dat u uw medewerkers een veilige en gezonde werkplek moet bieden als het gaat om psychosociale arbeidsbelasting. Een vertrouwenspersoon kan daarbij een uitkomst zijn.

Wat wordt verstaan onder de psychosociale arbeidsbelasting?

Uw werknemers brengen een groot deel van hun tijd op het werk door. Zowel het feitelijke werk als de omgeving hebben direct effect op de arbeidsbelasting die werknemers ervaren. Wanneer de werkdruk hoog is, de omgang met collega’s niet soepel verloopt of er sprake is van pesterijen of seksueel overschrijdend gedrag, kan dit van grote invloed zijn op de gemoedstoestand van uw werknemer. Hoe iemand zich voelt op het werk, kan leiden tot psychische en lichamelijke gezondheidsklachten en als werkgever wilt u dat natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Beleidsplan over een veilige en gezonde werkplek

Om uw medewerkers een veilige en gezonde werkplek te kunnen garanderen, is het cruciaal om in een beleidsplan vast te leggen hoe u dit gaat regelen. Welke integriteitsafspraken heeft u gemaakt met medewerkers? Zijn alle medewerkers van deze afspraken op de hoogte? Waar kunnen medewerkers terecht die zich niet veilig voelen of medewerkers die kampen met psychische klachten die veroorzaakt worden door de werksfeer? Dit zijn belangrijke vragen om over na te denken bij het opstellen van een plan.

Aanstellen van een vertrouwenspersoon

Ongeveer 16% van de medewerkers wordt wel eens gepest op de werkvloer en zo’n 10% van alle medewerkers krijgt in zijn carrière te maken met seksuele intimidatie. De cijfers liegen er niet om. Als werkgever kunt u een belangrijke bijdrage leveren om deze cijfers omlaag te krijgen en te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor uw werknemers. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan daarbij een belangrijke oplossing zijn. Dit kan zowel een interne medewerker zijn, als iemand van buitenaf. Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat deze persoon geen functie bekleedt die de gang naar de vertrouwenspersoon bemoeilijkt. Denk bijvoorbeeld aan de medewerker personeelszaken die het ene moment een luisterend oor moet bieden als vertrouwenspersoon en een week later aan de andere kant van de tafel zit om een exitgesprek te voeren. Dit leidt tot onwenselijke situaties. Sta hier bij uw keuze voor een vertrouwenspersoon dan ook bewust bij stil.

Een extern vertrouwenspersoon

Wilt u liever een externe vertrouwenspersoon aanstellen, dan kan het Landelijk Buro Integriteit en Vertrouwenspersoon u hierbij van dienst zijn. Onze medewerkers brengen rust op de werkvloer zonder een belang te hebben in uw organisatie. Ze zorgen ervoor dat er altijd iemand is waar mensen naartoe kunnen. Wanneer u besluit een externe vertrouwenspersoon in te schakelen via het LBIV, weet u zeker dat u als werkgever een veilige en gezonde werkplek voor uw werknemers creëert.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Landelijke dekking

  • Gekwalificeerde Externe Vertrouwenspersonen
  • Specialist Integriteitsonderzoeken op thema Ongewenste Omgangsvormen
  • Advies werk ongewenste omgangsvormen
LBIV B.V.

Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

Robijnstraat 78,
1812 RB Alkmaar (Alleen op afspraak)

Wij streven een landelijk dekking na met onze dienstverleners.

Tel. 085- 1307 814
E-mail: info@lbiv.nl

KvK: 77106598
BTW: NL860902687B01
LVV Lidmaatschap:  102887
LVV gecertificeerd